Dessertwijnen

Grand Tokaj Aszú 5 Puttonyos 0.5L

Grand Tokaj is één van de meest toonaangevende kwaliteitswijnhuizen van Hongarije. Ooit een oud staatsbedrijf zoals we die veelal zagen ten tijden van de Sovjet-Unie. Deze kwamen doorgaans in verval en zijn niet altijd even succesvol terecht gekomen in private handen. Grand Tokaj is door veel investeringen juist de andere kant op gegaan en zeer modern en vooruitstrevend geworden.

Aszú houd in dat er gebruik gemaakt wordt van een droge basiswijn, de Szaraz, deze word zoet gemaakt door middel van het toevoegen van aangetaste krentjes aan de wijn als deze nog in het vat zit. Dit gaat in de eenheid van mandjes, de Puttonyos. Hoe hoger het aantal Puttonyos, hoe meer zoete krentjes er zijn toegevoegd en hoe zoeter de wijn is. Doorgaans heeft de Aszú 5 Puttonyos de beste balans tussen zoet/zuur en is dus perfect als dessertwijn of als begeleider van een mooie leverterrine.

De Aszú heeft een prachtige gouden kleur die z’n zoetheid én leeftijd verraad. De jaargang 2019 is al 6 jaar oud, maar zeker nog jong te noemen en kan ook nog 20 jaar rijpen, al is daar geen enkele reden toe. In zijn jeugd laat de wijn meer frisheid zien, maar met leeftijd zal er meer complexiteit en notige toetsjes bij komen.

Ze hebben deze wijn gemaakt van 5 inheemse druivenrassen, namelijk: Furmint, Zéta, Kabar, Kövérszőlő, Hárslevelű en een heel klein deel Muscat blanc.
Die laatste klinkt niet heel Hongaars, maar de Muscat druif staat al sinds de tijd van de oude Grieken door heel Europa aangeplant.
De traditionele productiewijze is gehanteerd, evenals de rijping op eikenhouten vaten die lokaal geproduceerd worden in het natuurbeschermingsgebied Zémplen. De rijping geschied op zowel 225 als 500 liter vaten in de 5,5 km lange kelders van het domein.

In de geur heeft de wijn gelijk al een verleidelijke toets van abrikozenconfiture, sinaasappel, vanille en lychee. In de smaak worden deze fijn ondersteund door de aangename zuren die de wijn frisheid geeft. Er komen toetsen voorbij van gedroogd fruit, peer, amandel en witte chocolade. Tokaji onderscheid zich altijd door de fijne frisheid, maar ook het licht minerale/rokerige toetsje dat zich op de achtergrond bevindt en een spanning aan de wijn geeft die nergens anders in de wereld voorkomt.

 29,95

Op voorraad

Hongarije, Tokaji
SKU: 8715076

Tokaji, oftewel Tokaj-Hegyalja zoals de regio officieel heet, is de bekendste wijnstreek van Hongarije. Het bevind zich in het uiterste noordoosten van het land op uitlopers van de Karpaten in de bergen tussen de bergmeren en gedoofde vulkanen in vinden we een landschap vol wijngaarden, beschermde natuurgebieden en eeuwenoude restanten van gemeenschappen die inmiddels niet meer voortbestaan op een dergelijke manier.

Deze geografische omstandigheden zijn ook gelijk de reden dat hier zulke unieke wijnen gemaakt kunnen worden. De wijnen van Tokaji zijn al eeuwen lang geliefd door vele hoogwaardigheidsbekleders en Tokaji is dus ook de eerste regio ter wereld waar een beschermde herkomstbenaming voor is opgericht in 1737. Deze herkomstbenaming kwam met een wetgeving zoals we die tegenwoordig kennen in bijvoorbeeld het Franse AOC-systeem.

Inmiddels staat er 5500 ha aan wijngaarden aangeplant met 99% inheemse druivenrassen. De werkwijze is nog enigszins vergelijkbaar met oude tijden. Door het unieke klimaat kan men in deze relatief koele regio gebruik maken van de nobele rotting, een techniek waarbij men wacht tot er laat in het jaar een schimmeltje mee komt met het ochtenddauw dat zich een weg heen vreet door het schilletje heen. Hier kan vervolgens veel vocht uit ontsnappen en er blijft een klein gouden krentje over. Deze aangetaste druiventrosjes worden er met de hand tussenuit geplukt en hier wordt dan wijn van gemaakt. Er zitten echter zoveel suikers in het kleine beetje siroop dat nog uit deze aangetaste druiven vandaan komt dat ze deze niet meer vergist krijgen en er dus een edelzoete wijn overblijft. Deze techniek zien we ook terug in onder andere Sauternes, Monbazillac, Tröckenbeerenauslese.

Er komen beroemde zoete wijnen uit de regio, “de wijn voor koningen en keizers, de zgn. Tokaji Aszu”, maar er worden ook droge wijnen gemaakt.
De laatste jaren is de droge Tokaji sterk in opkomst. Bijna alle witte wijnen worden hier van de inheemse Furmint gemaakt. De droge Furmint geeft mineralige wijnen die zowel fris als complex kunnen zijn. De herkenbaarheid zit hier vooral in het licht rokerige toetsje dat de meeste droge Tokaji Furmint lijken te hebben.

Alle bestellingen binnen Nederland worden verzonden via PostNL tegen de volgende tarieven:

  • Standaard (1-2 werkdagen) – € 7,95

Meer van dit merk

Geen resultaten gevonden.

Recent bekeken

Geen resultaten gevonden.