Grand Tokaj is één van de meest toonaangevende kwaliteitswijnhuizen van Hongarije. Ooit een oud staatsbedrijf zoals we die veelal zagen ten tijden van de Sovjet-Unie. Deze kwamen doorgaans in verval en zijn niet altijd even succesvol terecht gekomen in private handen. Grand Tokaj is door veel investeringen juist de andere kant op gegaan en zeer modern en vooruitstrevend geworden.
Aszú houd in dat er gebruik gemaakt wordt van een droge basiswijn, de Szaraz, deze word zoet gemaakt door middel van het toevoegen van aangetaste krentjes aan de wijn als deze nog in het vat zit. Dit gaat in de eenheid van mandjes, de Puttonyos. Hoe hoger het aantal Puttonyos, hoe meer zoete krentjes er zijn toegevoegd en hoe zoeter de wijn is. Doorgaans heeft de Aszú 5 Puttonyos de beste balans tussen zoet/zuur en is dus perfect als dessertwijn of als begeleider van een mooie leverterrine.
De Aszú heeft een prachtige gouden kleur die z’n zoetheid én leeftijd verraad. De jaargang 2019 is al 6 jaar oud, maar zeker nog jong te noemen en kan ook nog 20 jaar rijpen, al is daar geen enkele reden toe. In zijn jeugd laat de wijn meer frisheid zien, maar met leeftijd zal er meer complexiteit en notige toetsjes bij komen.
Ze hebben deze wijn gemaakt van 5 inheemse druivenrassen, namelijk: Furmint, Zéta, Kabar, Kövérszőlő, Hárslevelű en een heel klein deel Muscat blanc.
Die laatste klinkt niet heel Hongaars, maar de Muscat druif staat al sinds de tijd van de oude Grieken door heel Europa aangeplant.
De traditionele productiewijze is gehanteerd, evenals de rijping op eikenhouten vaten die lokaal geproduceerd worden in het natuurbeschermingsgebied Zémplen. De rijping geschied op zowel 225 als 500 liter vaten in de 5,5 km lange kelders van het domein.
In de geur heeft de wijn gelijk al een verleidelijke toets van abrikozenconfiture, sinaasappel, vanille en lychee. In de smaak worden deze fijn ondersteund door de aangename zuren die de wijn frisheid geeft. Er komen toetsen voorbij van gedroogd fruit, peer, amandel en witte chocolade. Tokaji onderscheid zich altijd door de fijne frisheid, maar ook het licht minerale/rokerige toetsje dat zich op de achtergrond bevindt en een spanning aan de wijn geeft die nergens anders in de wereld voorkomt.