Verfijning, kracht, elegantie en finesse komen perfect samen in deze wijn van de topwijngaard Remigiusberg.
Weingut Tesch anno 1723, Nahe, Duitsland
Weingut Tesch is een van de meest spraakmakende en trendsettende Duitse wijnbedrijven van de afgelopen jaren. Dr. Martin Tesch bracht een complete verandering, zeg maar gerust revolutie, teweeg in de wijnbouw- en wijnmaak filosofie, stijl- en de marketing van de Tesch wijnen.
Dat ging niet zonder slaag of stoot, een kleine bloemlezing: Tesch ging bijna failliet, maakt alleen nog maar droge wijnen, koos voor een zeer onderscheidend etiket design, stapte in 2005 als eerste topproducent in Duitsland over op schroefdoppen, was een van de eersten die al zijn wijnen in lichtgewicht flessen bottelde (milieuoverwegingen) en stapte in 2014 uit de VDP dé club voor topwijnmakers in Duitsland. Kortom Tesch is: onconventioneel, innovatief, visionair, trendsettend.
Dat Martin Tesch zijn aanpak uiteindelijk zeer succesvol is geweest blijkt wel uit de export naar meer dan 30 landen. De wijnen zijn inmiddels veel gevraagd en te vinden op wijnkaarten van veel vooraanstaande top restaurants. Daarnaast ontvangt hij jaar in jaar uit lovende commentaren en recensies van vooraanstaande internationale wijnschrijvers zoals; Jancis Robinson, Robert Parker (Stephan Reinhardt) en James Suckling (Stuart Pigott).
“Based on his 2019s I can only repeat that Martin Tesch is one of the most interesting producers in Germany when it comes to dry, linear, straightforward and functional Riesling classics in top quality and for affordable prices.” Stephan Reinhardt voor Robert Parker Wine Advocate; een van ’s werelds bekendste en invloedrijkste wijnpublicaties.
“The question is no longer whether to Tesch or not to Tesch, but how to Tesch and when to Tesch”
Stuart Pigott voor James Suckling.com
Achtergrond informatie
Weingut Tesch
Toen Martin Tesch (6e generatie Tesch) in 1997 het bedrijf van zijn vader overnam werd er, zoals op dat moment in Duitsland gewoon was, een breed scala aan wijnen gemaakt van een veelheid aan druivensoorten en stijlen. In totaal meer dan vijftig verschillende wijnen, van droog, halfzoet tot zoet. Vanaf Martin’s eerste oogstjaar, 1997, koos hij ervoor om alleen nog maar droge wijnen te maken. Dat was in die tijd in Duitsland een revolutionaire stap! In het eerste jaar van de lancering ‘Tesch nieuwe stijl’ raakte Tesch maar liefst 40% van haar klanten kwijt! Het had niet veel gescheeld of Weingut Tesch was failliet gegaan.
Red dot Design Award
Na de overname en lancering van de ‘Tesch wijnen new style’ was niet alleen de droge stijl van de wijnen onderscheidend maar ook de etiketten. De zeer traditionele fles etiketten maakten plaats voor strakke, moderne etiketten waarbij iedere wijn en label zijn eigen kleur kreeg, geïnspireerd door de kleuren van het metro netwerk in London.
Martin Tesch hier zelf over: “Het is voor mensen buiten Duitsland vrijwel onmogelijk om Duitse wijngaardnamen uit te spreken, laat staan te onthouden. Nu herkennen én onthouden mensen, op basis van de etiket kleur en het portret van mijn overgroot vader, onze naam en wijnen”. Met het spraakmakende design won Tesch de prestigieuze ‘Red Dot Design’ award, de Oscar onder de design prijzen.
Wijngaard
Het wijngaardbeheer is in alles gericht op kwaliteit en daarom worden de wijngaarden op basis van biologische principes bewerkt. Dit betekent veel handwerk, het creëren van bio-zones om de biodiversiteit rond de wijngaarden te stimuleren en een doordacht systeem van grazen en bloemen tussen de wijnstokken om het bodemleven te verbeteren, water in de bodem beter te reguleren etc. Het resultaat is een lage opbrengst van slechts 20-30 hl/ha en jaar in jaar uit druiven van topkwaliteit.
Wijnmaken
Als doctor in de biochemie kent het wijnmaakproces voor Martin weinig geheimen. De aanpak in de kelder is er op gericht om de individuele wijngaard kenmerken (terroir) zo puur en natuurlijk mogelijk in de wijnen tot hun recht te laten komen. Om die reden worden alle wijnen vergist in roestvrij stalen tanks met Martin’s zelf geïsoleerde ‘wilde giststammen’, die afkomstig zijn van de druiven en de vergistende most. Deze aanpak stelt Martin in staat om de individuele, unieke wijngaard eigenschappen (terroir) op een zo puur en natuurlijk mogelijke manier in de wijn uit te drukken.
De wijnstreek Nahe
Het gelijknamige wijngebied vernoemd naar de rivier de Nahe, die ontspringt in de Eifel en mondt uit in de Rijn bij de plaats Bingen. In de Nahe wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd, zo’n 75% waarvan het grootste deel Riesling is. Het gebied heeft zo’n 4000 hectare aan wijngaarden.
De stijl van de Nahe riesling wijnen? Het wijngebied ligt ten oosten van het Moezel wijngebied en ten zuid oosten van de het wijngebied Rheingau. De stijl van de Nahe wijnen heeft overeenkomsten van beide gebieden: In kracht en structuur met de Rheingau en de bloemige en frisse, fruitige verfijning van de Moezel.
De wijngaard – St. Remigiusberg.
Direct grenzend aan de Karthäuser wijngaard ligt een van de kleinste wijngaarden in de Nahe, St. Remigiusberg. De bodem bestaat uit verweerd vulkanisch gesteente en ijzerrijke klei. Met lage opbrengsten en hoge extracten zijn deze wijnen niet voor doetjes. De jonge wijn is weelderig fruitig wat zich in de loop de jaren ontwikkeld tot een mandarijn toon. De wijn heeft een structuur die zowel diep als elegant is en geeft deze Riesling een onmiskenbare zijdezachtheid zonder ooit de minerale spanning te verliezen. Historisch gezien werd St. Remigiusberg geassocieerd met de benedictijnse monniken van Laubenheim en hun prins-abt van Reims, die na zijn dood heilig werd verklaard.
Martin Tesch over de wijn