Deze indrukwekkende wijn presenteert een sensuele textuur en smaak die serieus, verfijnd, evenwichtig en rijk is. De delicate balans in zowel eikenhout als fruitrijping is buitengewoon en zorgt voor een fantastische verfijnde smaak rijkdom De afdronk is lang, intens, vol, fris en elegant. Dit wordt genieten op hoog niveau bij vis-, gevogelte-, witvlees-, Aziatische gerechten en zachte kazen.
Cape of Good Hope – A unique collection of terroir specific wines
Cape of Good Hope is gekozen als naam ter ere de wijngeschiedenis van Zuid-Afrika die meer dan 350 jaar teruggaat. Het was de Nederlander Jan van Riebeeck die in 1656 als eerste gouverneur van ‘Kaap de Goede Hoop’ druivenstokken aanplantte in de tuinen van de VOC en drie jaar later de eerste wijnen van Zuid-Afrika maakte.
Onder het Cape of Good Hope label vallen de wijnen afkomstig uit verschillende gebieden rond Kaapstad. Johan Rupert bezit in deze gebieden een indrukwekkende collectie wijngaarden. Waarbij de expressie van de wijngaard (het terroir) voorop staat. Terroir is de combinatie van: bodemsoort, ligging van de wijngaard, druivenras, klimaat/weer en de menselijke factor die tot uitdrukking komen in de druiven en uiteindelijk de wijn.
Wijngaard
Altima ligt in Elandskloof, een geïsoleerde vallei ten noorden van Villiersdorp en wordt omgeven door een steile bergketen waarvan de hoogste piek 1000 meter is. Door de steile topografie krijgt de vallei minder direct zonlicht vanwege de schaduw door de bergen. Dit, samen met de hoogte van 600 tot 850 m zorgt voor buitengewoon koel klimaat. Dit unieke terroir produceert wijnen met een hoge natuurlijke zuurgraad en aroma’s. De druiven worden door het lange groeiseizoen veel later geoogst dan op andere locaties in de West-Kaap.
Wijnmaken
De Chardonnay druiven voor deze wijn zijn afkomstig van twee verschillende wijngaarden. De druiven worden ’s ochtends vroeg geoogst en direct naar de kelder vervoerd in gekoelde vrachtwagens om niets van delicate aroma’s verloren te laten gaan. De hele Chardonnay trossen zijn direct geperst en het sap kreeg een nacht de tijd om op natuurlijke wijze te klaren/helder te worden (débourbage). Vervolgens is 80% van het sap vergist en 8 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten van 300 liter, waarvan 40% nieuw, 31% 2e en 9% 3e vulling. De resterende 20% van het sap is vergist en gerijpt in roestvrij stalen tanks.