Heerlijke, volle soepele en elegante wijn die het beste van de Montepulciano druif laat zien. Een soepele mix van rijp, fris rood- en zwart fruit en zuid-Italiaanse kruidigheid. Deze Italiaanse klasse wijn is heerlijk om ‘los’ van de maaltijd te drinken en kan gecombineerd worden met een keur aan de gerechten uit de Italiaanse- en mediterrane keuken. Licht gekoeld is dit ook een zeer fijne wijn bij lichte vleesgerechten, maar ook niet al te zware stoofschotels, gevogelte en deinst zelfs niet achteruit voor de Arabische keuken.
De wijnen van Di Sipio zijn h het resultaat van de visie Nicola Di Sipio – afkomstig uit een familie van landbouwers – besloot terug te keren naar zijn geboortegrond om wijnen te maken. Als succesvol ondernemer in de auto industrie kocht hij het landgoed van een aristocratie familie waar Nicola’s vader als arbeider had gewerkt. Elke Di Sipio wijn vertelt het verhaal van passie, precisie en herkomst.
Het domein strekt zich uit over zo’n 70 hectare, waarvan circa 30 hectare is aangeplant met druivenstokken, met een ideale ligging op 250 tot 300 meter boven zeeniveau. De bodems – rijk aan kalk, klei en mineralen – en een groot natuurlijk verschil tussen dag en nachttemperaturen creëren de ideale natuurlijke omstandigheden voor het verbouwen van topkwaliteit druiven.
Wat Azienda Di Sipio onderscheidt, is de combinatie van respect voor ecologische principes met een wijnkelder die voorzien is van de beste en modernste wijnmaakapparatuur. De wijngaarden worden op duurzame wijze beheerd, met minimale interventie en maximale aandacht voor biodiversiteit. In de indrukwekkende, ondergrondse wijnkelder – deels verzonken in de heuvels om temperatuur- en luchtvochtigheid controle op natuurlijke wijze te garanderen – worden druiven met uiterste zorg gevinifieerd. Elke fase, van handmatige oogst tot verfijning in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten, is gericht op het behouden van zuiverheid, elegantie en typiciteit. Waarbij de terroir kenmerken van iedere druif en wijngaard optimaal in de wijnen tot hun recht komen.
De streek
Het gebied Abruzzo is voor de meeste Nederlanders een nog relatief onbekend gebied in het midden van Italië. De streek ligt ter hoogte van Rome, aan de oostkust, grenzend aan de Adriatische zee. Abruzzo staat bekend om de mooie historische ‘borgo’ stadjes gebouwd op de heuvels en omringd door de ruige en ongerepte natuurparken zoals Gran Sasso en Majella. Veel stadjes ademen nog de sfeer van de middeleeuwen, dit in combinatie met de vele kastelen op de diverse bergtoppen maken Abruzzo tot een fantastisch gebied om te bezoeken.
Wijnbouw en wijnmaken gaan terug tot de zesde eeuw voor christus dankzij de Etrusken die, gevolgd door de Romeinen, een belangrijke rol speelden op het gebied van wijnbouw. Het gebied heeft de laatste 30 – 40 jaar een ware revival doorgemaakt. Vernieuwingen op het gebied van wijnbouw en wijnmaaktechniek speelden hierbij een belangrijke rol.
De druif Montepulciano
Na Sangiovese is Montepulciano het meest aangeplante blauwe druivenras van Italië. En de Abruzzen is dé streek voor de Montepulciano druif. Wijnen gemaakt van deze druif zijn donkere, volle, fruitige en stoere wijnen, met een licht kruidige toets.