.
Nani Rizzi, Prosseco, ItaliëHet wijnhuis Nanni Rizzi ligt in het hart van de Valdobbiadene, het gebied waar de allerbeste Prosecco’s vandaan komen. Het gebied ligt in het Noordoosten van Italië, in de provincie Treviso, op ongeveer 1,5 uur rijden van de stad Venetië. De geschiedenis van het wijnhuis Nanni Rizi gaat meer dan 100 jaar terug. Het bedrijf werd opgericht door Giovanni die de bijnaam ‘Nani Rizzi’ kreeg. Later werd het bedrijf overgenomen door zijn zoon Ergi, waarna het weer overgenomen werd door kleinzoon Denis Spagnol. Dennis leidt, samen met zijn drie dochters, met veel kennis en passie het bedrijf. Het gebied ValdobbiadeneHet gebied Valdobbiadene is zonder twijfel een van allerbeste gebieden waar Prosecco gemaakt wordt. In de heuvels heerst een perfect klimaat waar Glera, dé druif voor Prosecco, zich al eeuwen thuis voelt. Dat het om een bijzonder gebied gaat werd in 2009 onderstreept door de Italiaanse overheid, die in dat jaar het gebied de DOCG-status verleende, de hoogste gebiedskwalificatie binnen de Italiaanse wijnwet. Daarom mag Nani Rizzi het predicaat Prosecco Superiore en DOCG (Denominazione de Origine Controllata et Garantita) voeren. Je hebt namelijk Prosecco (het overgrote deel buiten de Valdobbiadene) én Prosecco Superiore. Om Prosecco Superiore DOCG te mogen voeren moet er aan strenge regels worden voldaan, regels die gaan over: Het gebied waar de druiven vandaan moet komen (Conegliano Valdobbiadene), opbrengst per hectare, gebruikt druivenras (85% Glera), maximale hoeveelheid sap per 100 kg druiven (70l.), botteling in de provincie Treviso etc. Extra Dry? Voordat de Prosecco wordt gebotteld wordt er de zogenaamde ‘dossage’ aan de wijn toegevoegd. Dit is een mix van witte wijn, most concentraat/ suiker, om de zoetheid van de Prosecco te bepalen. Op de etiketten van Nani Rizzi’s Prosecco’s kun je dan ook de volgende termen tegenkomen die verwijzen naar de dossage: ‘Brut’: 0-12 gram per liter, ‘Extra Dry’: 12-17 gram per liter en ‘Dry’: 17-32 gram per liter.