Mousserende wijnen

Bellenda Pluck Blanc de Noirs Metodo C. Brut Nature

De Prosecco’s van Bellenda zijn geliefd bij zowel kenners als liefhebbers van hoogwaardige Prosecco.

Blanc de Noir Riserva Prosecco is een zeldzaamheid te noemen, maar deze Plück behoort tot een niveau waarmee deze mousserende wijn kan mee doen met de wereldtop.

Deze 100% Pinot Noir geniet van een ideale ligging, rijke bodemsoort en in de kundige handen van de gebroeders Cosmo komt daar een meesterwerk uit. Door de rijping van 100 maanden sur latte heeft de wijn een bijzonder fijne mousse gekregen en veel complexiteit en gelaagdheid ontwikkeld. Doordat de wijn gemaakt is als Brut Nature is deze behoorlijk droog te noemen normaal gesproken, maar door de perfecte rijping zorgt dit juist voor uitstekende balans.

Zowel in de geur als smaak kom je toetsen tegen van geroosterde hazelnoot, rozenblaadjes, brioche, rode appel, marsepein, citroengras en vanille. In de smaak is de wijn mooi fris en behoorlijk gelaagd, hierdoor is het een perfecte gastronomische begeleider die bij meer dan alleen een goed aperitief dient en een hele maaltijd kan liften.

 44,95

Op voorraad

Bellenda, Italië, Veneto
SKU: 6431010

Bellenda is een gerenommeerd wijnhuis gelegen in Carpesica, een schilderachtig dorpje nabij Vittorio Veneto in de regio Veneto, Italië. En wordt gerekend tot de beste Prosecco huizen van Italië. Opgericht in 1986 door de familie Cosmo.  Bellenda’s toewijding aan kwaliteit, innovatie en duurzaamheid heeft hen een prominente plaats opgeleverd in de wereld van mousserende wijnen. Hun wijnen worden geëxporteerd naar meer dan 25 landen en zijn geliefd bij zowel kenners als liefhebbers van hoogwaardige Prosecco

Wat Bellenda onderscheidt, is hun innovatieve benadering van wijnproductie. Ze combineren traditionele methoden met moderne technieken om een breed scala aan mousserende wijnen te creëren. Naast de klassieke Charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in gesloten tanks, experimenteert Bellenda ook met de traditionele methode van tweede gisting op fles, een techniek die zeldzaam is in de Prosecco-productie. Deze diversiteit stelt hen in staat om wijnen te produceren die variëren van helder en fris tot complex en gelaagd.

Duurzaamheid staat centraal in de filosofie van Bellenda. Ze vermijden het gebruik van herbiciden, bevorderen biodiversiteit door het behoud van bosrijke gebieden rondom hun wijngaarden, en maken gebruik van zonne-energie om hun energiebehoefte te dekken. Daarnaast hergebruiken ze snoeiafval voor energieopwekking en gebruiken ze gerecycled glas voor hun flessen.

→ Wijngaard en wijnmaken
De wijngaarden liggen in en om het dorpje Carpesica heen op ongeveer 180m boven zeeniveau. De bodem is in de Wüm-wijngaard zit vol met kalk en glaciale afzettingen. Deze is tevens ook dicht aangeplant met relatief lage opbrengsten voor Prosecco begrippen. Koele wind en een groot verschil tussen dag en nacht temperaturen zorgen voor een gematigd groeiklimaat. De druiven worden exclusief met de hand geoogst begin september.

Deze wijn is gemaakt met behulp van de traditionele methode, dezelfde wijze als hoe champagne en cava worden geproduceerd. Deze werkwijze is a-typisch voor deze regio, maar zorgt voor prachtige, verfijnde wijnen. Alle druiven worden vooraf geselecteerd en daarna ontsteeld, vervolgens vind er een zachte persing plaats. De vergisting vind plaats in oude en nieuwe eikenhouten vaten en een deel in RVS, waarna de wijn hier ook nog een aantal maanden in verder rijpt sur lie. Hierna gaat de wijn met een tweede gisting in de fles ‘sur lattes’ naar de kelder waar deze nog 150 maanden door rijpt voor de dégorgement. Er word tijdens het dégorgeren enkel bijgevuld met dezelfde wijn, zonder extra suiker waardoor de wijn zich classificeert als Pas Dosé, oftewel But Nature.

→ Over het gebied Valdobbiadene
Het gebied Valdobbiadene is zonder twijfel een van allerbeste gebieden waar Prosecco gemaakt wordt. In de heuvels heerst een perfect klimaat waar Glera, dé druif voor Prosecco, zich al eeuwen thuis voelt. Dat het om een bijzonder gebied gaat werd in 2009 onderstreept door de Italiaanse overheid, die in dat jaar het gebied de DOCG-status verleende, de hoogste gebiedskwalificatie binnen de Italiaanse wijnwet. Daarom mogen Bellenda en Nani Rizzi het predicaat Prosecco Superiore en DOCG (Denominazione de Origine Controllata et Garantita) voeren. Je hebt namelijk Prosecco (het overgrote deel buiten de Valdobbiadene) én Prosecco Superiore.

Om Prosecco Superiore DOCG te mogen voeren moet er aan strenge regels worden voldaan, regels die gaan over: Het gebied waar de druiven vandaan moet komen (Conegliano Valdobbiadene), opbrengst per hectare, gebruikt druivenras (85% Glera), maximale hoeveelheid sap per 100 kg druiven (70l.), botteling in de provincie Treviso etc.

→ Hoe droog of zoet is mijn Prosecco?
Voordat de Prosecco wordt gebotteld wordt er de zogenaamde ‘dossage’ aan de wijn toegevoegd. Dit is een mix van witte wijn, most concentraat/ suiker, om de zoetheid van de Prosecco te bepalen. Op de etiketten van Prosecco’s kun je dan ook de volgende termen tegenkomen die verwijzen naar de dossage: ‘Brut’: 0-12 gram per liter, ‘Extra Dry’: 12-17 gram per liter en ‘Dry’: 17-32 gram per liter.

Land: Italië

Alle bestellingen binnen Nederland worden verzonden via PostNL tegen de volgende tarieven:

  • Standaard (1-2 werkdagen) – € 7,95

Meer van dit merk

Geen resultaten gevonden.

Dit vind je misschien ook leuk

Recent bekeken

Geen resultaten gevonden.