Deze hoge kwaliteit op dit prijsniveau, is zeldzaam!
Heerlijk, zacht verfijnd en droog van smaak met tintelend kleine belletjes en heerlijke, frisse, lange afdronk. Fantastisch als aperitief om door te schenken bij diverse appetizers, amuses en lichte voorgerechten.
L’Ormarins Brut Classique – Reserved, refined, revered. L’Ormarins. Always.
L‘Ormarins mousserende wijnen zijn van wereldklasse en horen bij de allerbeste mousserende wijnen van Zuid-Afrika. Ze worden gemaakt volgens de Methode Cap Classique methode. De Methode Cap Classique (MCC) is de Zuid-Afrikaanse benaming voor mousserende wijnen gemaakt volgens de traditionele (Champagne) methode waarbij de wijnen een tweede alcoholische fermentatie op fles ondergaan. De wijnen worden gemaakt, onder leiding van wijnmaakster Zanie Viljoen, in de wijnkelders van L’Ormarins in Franschhoek. L’Ormarins Cap Classique is vernoemd naar de Franse Hugenoot Jean Roi Lourmarins afkomstig uit de Provence in Frankrijk, die L’Ormarins estate stichtte en er als eerste wijnstokken aanplantte.
Wijngaard
De Chardonnay-druiven zijn afkomstig van de Altima wijngaard in Elandskloof, de Rooderust-wijngaarden in Darling en geselecteerde wijngaarden in Robertson. De Pinot Noir druiven zijn geselecteerd uit de Altima wijngaard en de regio’s Elandskloof, Elgin, Darling en Robertson
Wijnmaken – De Methode Cap Classique (MCC)
De Chardonnay en Pinot Noir druiven werden afzonderlijk en als hele trossen geperst. Het sap kreeg een nacht de tijd om op natuurlijke wijze te klaren/helder te worden (débourbage). Alleen het sap van de hoogste kwaliteit (tête de cuvee) wordt gebruikt. Hierna vindt de eerste alcoholische fermentatie plaats in roestvrijstalen tanks. Alleen de wijnen (vins clairs) met de hoogste finesse en complexiteit worden geselecteerd en uiteindelijk geblend tot een zgn. basis wijn. Vervolgens gaat deze wijn terug in de fles met een kleine dosis zoete wijn en gist, voor de tweede fermentatie in de fles. Het koolzuurgas dat tijdens de fermentatie ontstaat lost, als miljoenen kleine belletjes, op in de wijn en vormen een integrerend onderdeel van de wijn.
De wijn rust na de 2e fermentatie op fles nog eens 24 maanden (2 jaar) op de lee /gistdroesem alvorens te worden ‘gedégorgeerd’. Dit is het verwijderen van de gistresten en het toevoegen van de dossage (een mix van basiswijn en suiker) waarmee de droogheid van de wijn wordt bepaald. Vervolgens rijpt de wijn, voor een betere integratie van de dossage, nog eens 3 maanden in de kelders van L’Ormarins voordat deze op de markt worden gebracht.
Druiven: 59% Chardonnay en 41% Pinot Noir