Een sappige, fris-fruitige voorjaar- en zomer wijn! Met de kenmerkende ‘Vinho Verde tinteling’ afkomstig van het restje natuurlijk koolzuur dat in de wijn achterblijft en de wijn zijn heerlijk fris-fruitige en sappige karakter geeft met een subtiel zoetje in de afdronk. Ultieme aperitief wijn om door te schenken bij appetizers/borrelhapjes, frisse salades, lichte visgerechten en ‘Fruits de Mer’.
Net als buurland Spanje heeft Portugal de afgelopen twintig jaar een stille revolutie doorgemaakt. De terughoudendheid om trends te volgen en internationale druiven te planten (Chardonnay, Merlot etc.), werpt nu zijn vruchten af. En de volbloed Portugese wijnen zijn meer dan in staat om te concurreren op het wereldtoneel. De unieke smaken die kenmerkend zijn voor de inheemse druivensoorten, zijn de troefkaart van Portugal geworden.
Vinho Verde, het gebied
Vinho Verde is Portugal’s grootste wijnstreek en wordt in het noorden begrensd door de Minho rivier, aan de Spaanse grens. Het gebied eindigt in het zuiden bij Porto, aan de Douro. Er valt hier veel regen waardoor de druiven snel groeien en weinig suikers opbouwen. Dat verklaart het lage alcoholpercentage van veel wijnen. Het woord ‘Verde’ in de naam ‘Vinho Verde” verwijst niet naar de groene schijn van de witte wijn maar naar de vroege ‘groene’ oogst in het begin van de zomer.