Deze wijn is droog, fris en zacht van smaak met tonen van citrus, peer, gele appel, prachtig hintje perzik en een zeer subtiele hint vanille door de rijping op eikenhouten vaten. Een heerlijke aperitief wijn en een goede combinatie met diverse vis- en schaaldier gerechten zoals kreeft.
Mooie wijn komt soms uit onverwachte hoek. Uit een onooglijk gebouw, bijvoorbeeld. De jonge Sylvain Langoureau heeft niet meer nodig dan een soort moderne garage en een vatenkelder. In de garage staan de tanks waarin hij de rode wijnen maakt; in de kelder staan de vaten voor de vergisting en rijping van de witte wijnen en de vaten waarin de rode wijnen rusten en rijpen. Sylvain is daarmee een goed voorbeeld van de stelling dat wijn vooral in de wijngaard gemaakt wordt, want daar gaat al zijn energie en liefde naar toe. Al het werk in de wijngaard gebeurt met de hand en hij houdt de opbrengst van de wijnstokken laag.
Domaine Sylvain Langoureau is gevestigd in Gamay – een gehuchtje in de Bourgogne, tussen Saint-Aubin en Puligny-Montrachet – en heeft verschillende kleine wijngaarden in St.-Aubin, Meursault, Puligny en Chassagne. In totaal bezit hij ruim 8 hectare. Er staat voornamelijk chardonnay aangeplant, naast pinot noir en aligoté.
Sylvain Langoureau behoort tot de groep wijnmakers die ervan overtuigd is dat de kwaliteit van de uiteindelijke wijn niet zozeer in de kelder, als in de wijngaard ontstaat. Het grootste deel van zijn tijd en energie steekt hij dan ook in het onderhoud van zijn wijngaarden. Hij werkt waar mogelijk volgens biologische en biodynamische principes. Dit betekent bijvoorbeeld dat hij werkt met bodembedekkers om de wortels van de wijnstokken te stimuleren en erosie tegen te gaan. Ook zorgt hij ervoor dat de opbrengsten zo laag mogelijk blijven voor een optimale kwaliteit fruit. Al het werk in de wijngaard, inclusief de oogst, wordt verricht met de hand.
Zo grondig en uitgebreid als Sylvain in de wijngaarden te werk gaat, zo eenvoudig is zijn benadering in de kelder. De vinificatie is volledig traditioneel: de vergisting (met behulp op de druif aanwezige gisten) en rijping vinden plaats op houten vaten (pièces). Om zoveel mogelijk spanning en frisheid te behouden, is maximaal 25% van de vaten nieuw, en wordt er minder bâttonage (het doorroeren van de gisten) toegepast dan gebruikelijk. Het is de combinatie van top-terroir, uitmuntend wijngaardmanagement en weinig opsmuk in de kelder, die zorgt voor zeer subtiele, complexe witte bourgognes met een lange levensspanne. Sylvain maakt zijn wijn met toewijding en liefde, en dat proef je.