Zuivere en verfrissende aroma’s van grapefruit, citroenschil en limoen in de neus, met verleidelijke hints van peer, venkel en groene peper. De smaak is delicaat en verfijnd, met smaken van grapefruit, limoen en komkommer elegant ondersteund door een levendige, minerale zuurgraad en romige textuur. Duidelijke mineraliteit en droge citrus pitaroma’s blijven hangen in een lange, verfijnde afdronk. Serveer met sint-jakobsschelpen, gegrilde kreeft, scampi’s, zalm of zalmforel. Lekker bij risotto met zeevruchten of met gegrilde vis of vis op de barbecue. Heerlijk bij asperges à la Flamande (met botersaus en gekookt ei). Een complexe, gefocuste en precieze wijn die, hoewel hij al verrukkelijk is, met zorgvuldige flesrijping nog verder aan smaakdiepgang en complexiteit zal winnen.
Cape of Good Hope – A unique collection of terroir specific wines
Cape of Good Hope is gekozen als naam ter ere de wijngeschiedenis van Zuid-Afrika die meer dan 350 jaar teruggaat. Het was de Nederlander Jan van Riebeeck die in 1656 als eerste gouverneur van ‘Kaap de Goede Hoop’ druivenstokken aanplantte in de tuinen van de VOC en drie jaar later de eerste wijnen van Zuid-Afrika maakte.
Onder het Cape of Good Hope label vallen de wijnen afkomstig uit verschillende wijngebieden rond Kaapstad. Johan Rupert bezit in deze gebieden een indrukwekkende collectie wijngaarden. Waarbij de expressie van de wijngaard (het terroir) voorop staat. Terroir is de combinatie van: bodemsoort, ligging van de wijngaard, druivenras, klimaat/weer en de menselijke factor die tot uitdrukking komen in de druiven en uiteindelijk de wijn.
Wijngaard
Citrusdalberg (Opgedra aan Henk Laing; 10/01/1959 – 12/02/2022).
De boerderij van wijlen Henk Laing, Trekpoort, is gelegen aan het Skurfberg-gebergte in de Citrusdal streek op ruim 3 uur rijden noordelijke van Kaapstad. Laing had een diep begrip van dit land, de wijnstokken, het weer, de dieren en het fynbos. De oude wijnstokken geplant in 1956, als struikranken (bushvines) hebben 66 jaar hitte overleefd, en brengen ondanks de schaarste aan water, nog steeds druiven voort, die intense, indrukwekkende wijnen met karakter opleveren. De wijnstokken zijn geplant in rood zand, op klei, tussen korenvelden, abrikozenbomen, rooibostheestruiken en fynbos. De nabijheid van de oceaan, de hete dagen met koele nachten en de leeftijd van de druivenstokken dragen allemaal bij aan de optimale rijpheid en een hoge natuurlijke zuurgraad van de Groendruif/Semillon druiven.
Wijnmaken
De druiven zijn optimaal rijp geplukt en in koelwagens naar de kelder vervoerd. Hele trossen werden geperst en het sap kreeg een nacht de tijd om te bezinken (débourbage). Gisting door inheems (‘wild’) en geselecteerd gist, in roestvrijstalen tanks (60%), en 40% in 2e jaars 500ℓ eikenhouten vaten. Malolactische omzetting heeft niet plaatsgevonden om frisheid in de wijn te behouden. De wijn rijpte uiteindelijk 6 maanden op de gistresten (fine lie) voordat de wijn werd geblend en gebotteld.
Pers.
Vijf van vijf sterren Platter Wine Guide 2023. De Platter wijngids is Zuid-Afrika’s belangrijkste wijngids en vijf sterren platter een van de meest aansprekende onderscheidingen
*Old vine Project:
Oude wijnstokken zijn een fenomeen, wijnen gemaakt van oude wijnstokken zijn een eerbetoon aan de liefde van de wijnboer en kweker voor zijn of haar land. Ze bestaan dankzij de mensen die ze jarenlang hebben gekoesterd en verzorgd. In Zuid-Afrika kunnen producenten oude wijnstokken en wijnen certificeren met het Old Vine Project (OVP).
Leden van de OVP vragen het keurmerk Certified Heritage Vineyards aan voor wijn gemaakt van wijngaarden van 35 jaar of ouder, samen met de aanplantdatum. Dit is een garantie voor de consument van authentieke wijnen gemaakt volgens de OVP richtlijnen voor wijnbouw en wijnbereiding.
De reis om de oude wijnstokken van Zuid-Afrika te documenteren, werd in 2002 gestart door wijngaardmanager Rosa Kruger. De OVP werd in 2016 geformaliseerd met startkapitaal van de Rupert Foundation.