Het wijnhuis is gelegen in Cisterna d’Asti, Piemonte, in het noorden van Italie. Vincenzo Bossotti, opgeleid als fotograaf en grafisch vormgever, is een wijnmaker die zijn artistieke talenten volledig in dienst heeft gesteld van zijn wijnen. Aan de hand van zijn vader heeft hij de basis van het vak geleerd om vervolgens bij de universiteit van Alba contact te zoeken met Nicola Argamente, de vooraanstaande wijnbouwkundig ingeneur. Deze samenwerking heeft geresulteerd in unieke wijnen met een geheel eigen karakter. Net als de etiketten trouwens, om nog maar te zwijgen over de inrichting van zijn fantastische proeflokaal…
Terre Alfieri is enerzijds een dubbelganger van de Roero DOCG, maar toch iets anders. Het is namelijk een gebiedje dat zich binnen de subregio Asti plaatst, wel aansluit op Roero gelegen in de subregio Alba, maar in Asti is het net iets koeler. Waar Roero, langs Barolo gelegen al decennia lang een erkenning krijgt met zijn naam pronkend op het wijnetiket en de kwaliteitsaanduiding DOCG daarbij, hebben ze in Terre Alfieri lang moeten strijden om daar in 2009 eerst een DOC status te krijgen en pas in 2020 de kwaliteitsaanduiding van DOCG. De wetgeving die daarbij hoort reguleert lage opbrengsten die zorgen voor een hogere concentratie aan smaken, maar ook specifiek gebruik van druivenrassen en dergelijken. De witte wijnen bestaan voor minimaal 85% uit Arneis en de rode wijnen voor minimaal 85% uit Nebbiolo.
Kwalitatief behoort Terre Alfieri tot de topgebieden van de Piëmonte, maar qua productie is het nog een kleine speler.