Grootse Toscaanse wijn, die krachtig, verfijnd en elegant van smaak is.
Je proeft zwarte bessen en kersen, rijpe pruimen, hintje balsamico, geroosterde kastanje, cacao en chocolade. De afdronk is bijzonder lang, intens, fris-verfijnd en krachtig. Een diner wijn in optima forma in combinatie met de welbekende bistecca Fiorentina (T-Bone steak) wild-, en stoofvleesgerechten en gerijpte kazen van de koe of het schaap. Bij voorkeur schenken uit karaf en in grote wijnglazen zodat alle smaken en aroma’s optimaal tot hun recht komen.
La Ciarliana is genesteld in het hart van de glooiende Toscaanse heuvels in de nabijheid van het pittoreske Toscaanse stadje Montepulciano, het is een druk bezochte, middeleeuwse Toscaanse stad, die letterlijk aan een heuvel verankert zit. We bevinden ons in het zuidoosten van Toscane.
Een eigen wijnhuis en je eigen wijnen maken van je eigen wijngaarden, dat was de de droom die eigenaar Luigi Frangiosa jarenlang had. Hij groeide op in de wijngaarden van zijn familie en studeerde aan de plaatselijke landbouwschool. Voordat hij voor zich zelf begon werkte hij vele jaren als adviseur voor bekende Toscaanse wijnhuizen. Wat begon met een bescheiden 4 hectare wijngaarden is inmiddels gegroeid tot 21 hectare. La Ciarliana is vernoemd naar de kleine kapel genesteld in de wijngaarden rondom het landgoed, waarvan de klokkentoren het logo van wijnmakerij inspireerde.
Vino Nobile Montepulciano – een Toscaanse klassieker
De naam van het stadje stamt af van het antiek-Romeinse ‘Mons Politianus”, terwijl de kwalificatie ‘Nobile’ (edel) achteraf zou toegevoegd zijn, omdat deze wijn destijds uitsluitend voor de adel uit de streek was bestemd.
De Sangiovese druif zwaait, net als in de rest van Toscane (Chianti, Brunello Montalcino), hier de scepter en wordt lokaal ‘Prugnolo Gentile’ genoemd. Vino Nobile moet voor tenminste 70% uit Prugnolo Gentile bestaan, aangevuld met de ‘locals’ Canaiolo en Mammolo druiven. Het gebied telt ongeveer een 1.200 ha aan wijngaarden.
Wijngaard & wijnmaken
Vigna Scianello is magisch, gedurfd en krachtig en wordt alleen geproduceerd in de beste jaargangen.
Vigna Scianello is een wijn op basis van 100% Prugnolo Gentile (Sangiovese). De wijngaard is vier en een halve hectare groot, met vier verschillende grondsoorten: tufsteen, klei, mergel en rode grond. De tufsteen geeft de wijn complexiteit, de klei zorgt voor zuurgraad en frisheid, de mergelsteen zorgt voor zachtheid en de rode bodem zorgt voor mineraliteit.
De druiven worden vergist in roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur. Hierna rijpt ‘Vigna Scianello’ 18/24 maanden (afhankelijk van het oogstjaar) in grote eiken vaten (botti) en kleine vaten (barrique). En vervolgens nog eens 12 maanden in de fles voordat de wijn voor verkoop wordt aangeboden.