oluit geschreven: Azienda Agricola Gnirega di Clementi Pietro is naar onze mening één van de allerbeste producenten van de regio Valpolicella!
Na de eerste keer proeven waren wij al overtuigd, dit is een stijl wijnen die uniek is in de Valpolicella. Zuivere, heldere, elegante wijnen met diepte. Geen overdadig commerciële, donker gekleurde wijnen met restzoet, maar juist heldere, droge wijnen zoals ze die vroeger ook maakten. Geen moderne opvallende etiketten, maar het etiket dat een oom in de jaren ’60 heeft getekend.
Clementi is een familiebedrijf dat ontstaan is met de aankoop van een landgoed in 1969 in de vallei Marano di Valpolicella, maar het zou nog vele jaren duren voordat er ook daadwerkelijk commercieel wijn geproduceerd zou worden. Pietro Clementi is van oudsher geschoold als advocaat, is jarenlang actief geweest in de regionale politiek en heeft lange tijd gewerkt als burgemeester van Marano di Valpolicella. Wijn bleef echter altijd een passie en als burgemeester werd hij geholpen in de wijngaard en kelder door lokale wijnboeren en wijnmakers waaronder een van de bekendste en beste: Quintarelli! Inmiddels beslaat het bedrijf 14 hectare aan wijngaard en staat de tweede generatie aan het roer. De 3 zoons van Pietro zijn verantwoordelijk voor het bedrijf, nog steeds onder toeziend oog van hun vader.
Wijngaard en wijnmaken
Clementi bezit 14 hectare wijngaarden in het hart van de Valpolicella Classico. Er wordt biologisch gewerkt met een eigen visie. Alle wijngaarden bevinden zich in de vallei van Marano di Valpolicello tussen de 300 en 400 meter hoogte en zijn allen in traditionele Pergola-wijze gesnoeid.
Deze Amarone della Valpolicello Classico is gemaakt van 65% Corvina en Corvinone, 30% Rondinella en 5% Molinara van één enkele wijngaard genaamd: Collina Masua.
De druiven worden eind september met de hand geoogst waarna ze uitgelegd worden op tafels om in te drogen tot tenminste februari. Dit doen ze om de druiven en de aroma’s hierin te concentreren. Er volgt een lange, gecontroleerde vergisting op RVS-tanks om zoveel mogelijk fruitaroma’s in wijn te behouden. Nadat de wijn klaar is met vergisten word deze niet gefilterd maar overgestoken naar een ander vat om op die manier het sap van de droezem te scheiden. Dit doen ze om zoveel mogelijk van de aroma’s in de wijn te behouden. Vervolgens laten ze de wijn eerst 36 maanden rijpen op grote Franse eikenhouten vaten van 30hl en daarna op Franse eikenhouten Barriques van 225 liter. Dit doen ze om de wijn nog meer te concentreren, zacht te maken en te stabiliseren. Pas na 4 á 5 jaar rijping wordt de wijn gebotteld en pas na 6 á 7 jaar rijping in de fles wordt ze verkocht.