Nebbiolo dankt zijn reputatie vooral aan de beroemde dorpjes Barolo en Barbaresco waar prachtige wijnen worden gemaakt van deze lastige druif.
Het is een druif met een dunne schil die kwetsbaar is voor vocht en slecht weer, maar wel een enorm lang groeiseizoen kent. De oogst vind vaak pas laat in oktober of november plaats. Dit maakt het zeker laat in het jaar een risicovolle druif. De beloning is daarentegen dat de druif ook langer de tijd heeft om smaak te ontwikkelen en kan zorgen voor rijke en gelaagde wijnen met een duidelijke ‘terroir-toets’.
Terre Alfieri is iets minder streng dan Barolo qua wetgeving, maar zorgt vaak wel voor mooiere wijnen. Deze wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo uit de wijngaard Mompillone. De druiven worden optimaal rijp tot licht overrijp geoogst. Eenmaal aangekomen in de kelder worden de druiven ontsteeld en licht gekneusd, laten ze de druiven een korte periode inweken in het al uitgelopen sap waarna de vergisting begint op een gecontroleerde temperatuur in RVS vaten. Hierna rijpt de wijn nog lange tijd na op Franse eikenhouten barriques.
De kleur is prachtig granaatrood met een heldere lichtbruine rand.
In de geur komen toetsen tegen van ingemaakt fruit, gedroogde bessen, amerenen, amandel, viooltjes, cacao, vanille, specerijen en het herkenbare stenige van de Nebbiolo. In de smaak heeft de wijn een aangename structuur met een frisheid die doet denken aan citrusfruit een enorme gelaagdheid en goede structuur. De afdronk houd lang aan en verleid tot een nieuwe slok. Door de rijping heeft de wijn al wat van z’n ruwe randjes verloren, maar merk je nog steeds de stevige tannines op. Het is dus ook aan te raden om deze wijn te karaferen voor het serveren en bij voorkeur op keldertemperatuur te schenken.











