Bellenda is een gerenommeerd wijnhuis gelegen in Carpesica, een schilderachtig dorpje nabij Vittorio Veneto in de regio Veneto, Italië. En wordt gerekend tot de beste Prosecco huizen van Italië. Opgericht in 1986 door de familie Cosmo. Bellenda’s toewijding aan kwaliteit, innovatie en duurzaamheid heeft hen een prominente plaats opgeleverd in de wereld van mousserende wijnen. Hun wijnen worden geëxporteerd naar meer dan 25 landen en zijn geliefd bij zowel kenners als liefhebbers van hoogwaardige Prosecco
Wat Bellenda onderscheidt, is hun innovatieve benadering van wijnproductie. Ze combineren traditionele methoden met moderne technieken om een breed scala aan mousserende wijnen te creëren. Naast de klassieke Charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in gesloten tanks, experimenteert Bellenda ook met de traditionele methode van tweede gisting op fles, een techniek die zeldzaam is in de Prosecco-productie. Deze diversiteit stelt hen in staat om wijnen te produceren die variëren van helder en fris tot complex en gelaagd.
Duurzaamheid staat centraal in de filosofie van Bellenda. Ze vermijden het gebruik van herbiciden, bevorderen biodiversiteit door het behoud van bosrijke gebieden rondom hun wijngaarden, en maken gebruik van zonne-energie om hun energiebehoefte te dekken. Daarnaast hergebruiken ze snoeiafval voor energieopwekking en gebruiken ze gerecycled glas voor hun flessen.
→ Wijngaard en wijnmaken
De wijngaarden liggen in en om het dorpje Carpesica heen op ongeveer 180m boven zeeniveau. De bodem is kalkrijk en de wijngaard is vrij dicht aangeplant met relatief lage opbrengsten voor Prosecco begrippen. S.C. is een persoonlijk project van de drie broers waar enkel de beste druiven voor geselecteerd worden.
Deze wijn is gemaakt met behulp van de traditionele methode, dezelfde wijze als hoe champagne en cava worden geproduceerd. Deze werkwijze is a-typisch voor deze regio, maar zorgt voor prachtige, verfijnde wijnen. Alle druiven worden vooraf geselecteerd en daarna ontsteeld. De vergisting vind plaats in RVS, waarna de wijn hier ook nog 3 maanden in verder rijpt sur lie. Hierna gaat de wijn met een tweede gisting in de fles ‘sur lattes’ naar de kelder waar deze nog 16-18 maanden door rijpt voor de dégorgement. Er word tijdens het dégorgeren enkel bijgevuld met dezelfde wijn, zonder extra suiker waardoor de wijn zich classificeert als Pas Dosé.
→ Over het gebied Valdobbiadene
Het gebied Valdobbiadene is zonder twijfel een van allerbeste gebieden waar Prosecco gemaakt wordt. In de heuvels heerst een perfect klimaat waar Glera, dé druif voor Prosecco, zich al eeuwen thuis voelt. Dat het om een bijzonder gebied gaat werd in 2009 onderstreept door de Italiaanse overheid, die in dat jaar het gebied de DOCG-status verleende, de hoogste gebiedskwalificatie binnen de Italiaanse wijnwet. Daarom mogen Bellenda en Nani Rizzi het predicaat Prosecco Superiore en DOCG (Denominazione de Origine Controllata et Garantita) voeren. Je hebt namelijk Prosecco (het overgrote deel buiten de Valdobbiadene) én Prosecco Superiore.
Om Prosecco Superiore DOCG te mogen voeren moet er aan strenge regels worden voldaan, regels die gaan over: Het gebied waar de druiven vandaan moet komen (Conegliano Valdobbiadene), opbrengst per hectare, gebruikt druivenras (85% Glera), maximale hoeveelheid sap per 100 kg druiven (70l.), botteling in de provincie Treviso etc.
→ Hoe droog of zoet is mijn Prosecco?
Voordat de Prosecco wordt gebotteld wordt er de zogenaamde ‘dossage’ aan de wijn toegevoegd. Dit is een mix van witte wijn, most concentraat/ suiker, om de zoetheid van de Prosecco te bepalen. Op de etiketten van Prosecco’s kun je dan ook de volgende termen tegenkomen die verwijzen naar de dossage: ‘Brut’: 0-12 gram per liter, ‘Extra Dry’: 12-17 gram per liter en ‘Dry’: 17-32 gram per liter.