Zeer fijne, zachte bubbels en aroma’s van gist met rode bessen en steenfruit. De smaak is verfrissend vol levendige citroen- en marmeladesmaak. Dezelfde geroosterde zuurdesemtonen worden breder, met een precieze lange, verfijnde afdronk. De wijn is in perfecte balans, complex, weelderig en elegant. Levendig en fris, romig, rijk en statig. Heerlijk lang aanhoudende afdronk.
L’Ormarins, Private Cuvee Rosé vintage 2014, Cap Classique – Reserved, refined, revered. L’Ormarins. Always.
Dit is de top cuvé van L’Ormarins en is geïnspireerd op de notities en aantekeningen van wijlen Anthonij Rupert waarin zijn visie en gedachten vastlegde voor het maken van een mousserende wijn die zich zou kunnen moeten meten met de beste ter wereld. De unieke fles vorm is geïnspireerd op Antonij’s allereerste schetsen. Het was Anthonij’s en nu zijn broer Johan’s streven om Zuid-Afrikaanse wijn bij de beste ter wereld te laten horen. Daarom staat topkwaliteit in alles voorop!
L‘Ormarins mousserende wijnen zijn van wereldklasse en horen bij de allerbeste mousserende wijnen van Zuid-Afrika. Ze worden gemaakt volgens de Methode Cap Classique methode. De Methode Cap Classique (MCC) is de Zuid-Afrikaanse benaming voor mousserende wijnen gemaakt volgens de traditionele (Champagne) methode waarbij de wijnen een tweede alcoholische fermentatie. op fles ondergaan. De wijnen worden gemaakt, onder leiding van wijnmaakster Zanie Viljoen, in de wijnkelders van L’Ormarins in Franschhoek. L’Ormarins Cap Classique is vernoemd naar de Franse Hugenoot Jean Roi Lourmarins afkomstig uit de Provence in Frankrijk, die L’Ormarins estate stichtte en er als eerste wijnstokken aanplantte.
Wijngaard
De Chardonnay-druiven zijn afkomstig van de Altima wijngaard in Elandskloof, de Rooderust-wijngaarden in Darling en geselecteerde wijngaarden in Robertson. De Pinot Noir druiven zijn geselecteerd uit de Altima wijngaard en de regio’s Elandskloof, Elgin, Darling en Robertson
Druiven: 66% Chardonnay, 34% Pinot Noir
Wijnmaken – De Methode Cap Classique (MCC)
De Chardonnay en Pinot Noir druiven werden afzonderlijk en als hele trossen geperst. Het sap kreeg een nacht de tijd om op natuurlijke wijze te klaren/helder te worden (débourbage). Alleen het sap van de hoogste kwaliteit (tête de cuvee) wordt gebruikt. Hierna vindt de eerste alcoholische fermentatietie plaats in roestvrijstalen tanks en een deel wordt gefermenteerd in nieuwe Franse eikenhouten vaten waarna de wijn in totaal 3 maanden in deze vaten rijpt. Alleen de wijnen (vins clairs) met de hoogste finesse en complexiteit worden geselecteerd en uiteindelijk geblend tot een zgn. basis wijn. Vervolgens gaat deze wijn terug in de fles met een kleine dosis zoete wijn en gist, voor de tweede fermentatie in de fles. Het koolzuurgas dat tijdens de fermentatie ontstaat lost, als miljoenen kleine belletjes, op in de wijn en vormen een integrerend onderdeel van de wijn.
De wijn rust na de 2e fermentatie op fles op de lee /gistdroesem, voor een periode van 72 maanden om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen, alvorens te worden ‘gedégorgeerd’. Dit is het verwijderen van de gistresten en het toevoegen van de dossage (een mix van basiswijn en suiker) waarmee de droogheid van de wijn wordt bepaald. Vervolgens rijpt de wijn, voor een betere integratie van de dossage, nog eens 3 maanden in de kelders van L’Ormarins voordat deze op de markt worden gebracht.