Dessertwijnen

Tokaji Late Harvest Furmint 0.5L

Grand Tokaj is één van de meest toonaangevende kwaliteitswijnhuizen van Hongarije. Ooit een oud staatsbedrijf zoals we die veelal zagen ten tijden van de Sovjet-Unie. Deze kwamen doorgaans in verval en zijn niet altijd even succesvol terecht gekomen in private handen. Grand Tokaj is door veel investeringen juist de andere kant op gegaan en zeer modern en vooruitstrevend geworden.

Furmint is een in geheel Oost-Europa voorkomende druif die in de meeste gebieden belangrijk is voor zowel mousserende-, droge-, als zoete witte wijnen.
Het is een druif die relatief makkelijk groeit, maar wel aandacht nodig heeft om er een echt lekkere wijn van te maken.

Deze ‘Classic Selection’ Late Harvest Furmint is een dessertwijn van hoge kwaliteit te noemen. De druiven (Furmint) worden pas laat in oktober met de hand geoogst op het moment dat ze al flink overrijp zijn. Vervolgens wordt er ondanks de handmatige oogst ook een selectie gedaan van het fruit voordat deze de vergistingstank in gaat. Door de late oogst en overrijpe druiven zitten er al veel suikers in de wijn die lastig te vergisten zijn met de natuurlijke gisten, maar door de temperatuur laag te houden in gereguleerde tanks houden ze een zoete wijn over die ook al z’n zuren en fijne fruitsmaken heeft behouden. Hierdoor is er een bijzonder fijne balans ontstaan tussen de suikers en de zuren die mooi ondersteund word door citrustoetsen, ananas, vuursteen, lychee, kweepeer en honing.

 12,75

Op voorraad

Hongarije, Tokaji
SKU: 8715038

Tokaji, oftewel Tokaj-Hegyalja zoals de regio officieel heet, is de bekendste wijnstreek van Hongarije. Het bevind zich in het uiterste noordoosten van het land op uitlopers van de Karpaten in de bergen tussen de bergmeren en gedoofde vulkanen in vinden we een landschap vol wijngaarden, beschermde natuurgebieden en eeuwenoude restanten van gemeenschappen die inmiddels niet meer voortbestaan op een dergelijke manier.

Deze geografische omstandigheden zijn ook gelijk de reden dat hier zulke unieke wijnen gemaakt kunnen worden. De wijnen van Tokaji zijn al eeuwen lang geliefd door vele hoogwaardigheidsbekleders en Tokaji is dus ook de eerste regio ter wereld waar een beschermde herkomstbenaming voor is opgericht in 1737. Deze herkomstbenaming kwam met een wetgeving zoals we die tegenwoordig kennen in bijvoorbeeld het Franse AOC-systeem.

Inmiddels staat er 5500 ha aan wijngaarden aangeplant met 99% inheemse druivenrassen. De werkwijze is nog enigszins vergelijkbaar met oude tijden. Door het unieke klimaat kan men in deze relatief koele regio gebruik maken van de edele rotting, een techniek waarbij men wacht tot er laat in het jaar een schimmeltje mee komt met het ochtenddauw dat zich een weg heen vreet door het schilletje heen. Hier kan vervolgens veel vocht uit ontsnappen en er blijft een klein gouden krentje over. Deze aangetaste druiventrosjes worden er met de hand tussenuit geplukt en hier wordt dan wijn van gemaakt. Er zitten echter zoveel suikers in het kleine beetje siroop dat nog uit deze aangetaste druiven vandaan komt dat ze deze niet meer vergist krijgen en er dus een edelzoete wijn overblijft. Deze techniek zien we ook terug in onder andere Sauternes, Monbazillac, Tröckenbeerenauslese.

Er komen beroemde zoete wijnen uit de regio, “de wijn voor koningen en keizers, de zgn. Tokaji Aszu”, maar er worden ook droge wijnen gemaakt.
De laatste jaren is de droge Tokaji sterk in opkomst. Bijna alle witte wijnen worden hier van de inheemse Furmint gemaakt. De droge Furmint geeft mineralige wijnen die zowel fris als complex kunnen zijn. De herkenbaarheid zit hier vooral in het licht rokerige toetsje dat de meeste droge Tokaji Furmint lijken te hebben.

Alle bestellingen binnen Nederland worden verzonden via PostNL tegen de volgende tarieven:

  • Standaard (1-2 werkdagen) – € 7,95

Meer van dit merk

Geen resultaten gevonden.

Recent bekeken

Geen resultaten gevonden.