Jaar in jaar uit een indrukwekkende wijn! Deze wijn is droog, vol, zacht, krachtig en indrukwekkend van smaak is. U proeft exotisch rijp fruit zoals abrikoos, perzik, sinaasappel met aroma’s van bloemen bloesem en vanille, perfecte balans in kracht, finesse en intensiteit. De wijn heeft een zeer lange en intense afdronk! Dit wordt genieten op hoog niveau bij vis-, gevogelte-, witvlees-, Aziatische gerechten en zachte kazen.
Vuurberg White, een van Zuid-Afrika’s allerbeste witte wijnen!
De hellingen op de Helshoogte, een bergpas tussen Stellenbosch en de Franschhoek vallei, zijn zeer geschikt voor het verbouwen van druiven voor kwaliteitswijn. Het Zuid Afrikaanse klimaat is zeer geschikt voor wijnbouw. De zon schijnt er volop, er zijn meer dan voldoende hellingen die een uitstekende ondergrond bezitten en de invloed van de Atlantische en Indische Oceaan zorgt voor een goed evenwicht tussen warmte en afkoeling. Naast het feit dat eeuwenoude wijnbedrijven een belangrijk deel van productie voor hun rekening nemen, zijn er de laatste jaren veel, vooral kleine, kwaliteitsgerichte, wijnbedrijfjes gestart. Voorbeeld hiervan is de Nederlander Sebastiaan Klaassen die enkele jaren geleden op de Helshoogte een paar hectaren wijngaard kocht en daar nu fantastische wijnen maakt onder de naam Vuurberg.
Wijnmaker van de Vuurberg wijnen is Donovan Rall. Sinds zijn komst is de kwaliteit van Vuurberg nog verder toegenomen. Donovan is oenoloog en werkte na zijn studie korte tijd samen met een van Zuid-Afrika’s beste wijnmakers: Eben Sadie. Deze adviseerde Donovan om werkervaring op te doen in vooraanstaande Europese wijngebieden, dit om zijn wijnkennis en wijnmaak vaardigheden verder te vergroten. Donovan wordt inmiddels gerekend tot de groep allerbeste wijnmakers van Zuid-Afrika. Zijn kennis, vaardigheden en gevoel voor wijnmaken is van een zeldzaam hoog niveau!
Donovan Rall zijn wijnmaak stijl is ‘as non- interventionist as possible’. Dit betekent dat de druiven met respect worden behandeld (met de hand geplukt, in kleine kratjes, gekoeld vervoerd etc. ), vergist worden door de ‘wilde’ gisten die van nature op de druif zitten en in de wijnmakerij aanwezig zijn, rijping plaats vindt op oude houten-, beton-, of RVS vaten met als doel een zo puur mogelijk wijn te krijgen waarin je de klasse van de wijngaard en het terroir terug proeft.
Wijnmaken
Donovan Rall over deze wijn: ‘Chenin from Stellenbosch on clay and koffieklip, and Paardeberg on granite. Roussanne and Verdelho on schist from Riebeekberg. Semillon also Paardeberg, and Viognier from Stellenbosch. All wholebunch pressed and settled overnight. Chenin fermented and aged in foudre, the rest in 225 L older French oak and the Roussanne and Verdelho was picked together and co-fermented, blended and bottled in November to keep the freshness of the 2021 vintage. Definitely the leanest and most mineral driven release of this wine to date very reflective of the 2021 vintage’. Druiven blend 2021: Chenin 47%, Viognier 20%, Verdelho 14%, Roussanne 13%, Semillon 6%.
Pers
Platter’s 5 Star Winner. Zuid-Afrika’s belangrijkste wijngids en proefcompetitie.
Tip: Deze wijn bij voorkeur serveren in grote wijnglazen, zodat alle geuren en smaken het beste tot hun recht komen, of om dezelfde reden eventueel schenken uit een karaf.