Het rokerige (fumé) en het frisse is wat goede Pouilly-Fumé wijnen kenmerkt. Je proeft groene appels, hintje citrusfruit (perzik, nectarine) en citroen. De smaak is vol en fris tegelijk, met een heerlijke lange, minerale, verfrissende afdronk. Dé perfecte aperitief wijn om door te schenken bij frisse- vis en groentegerechten. Dit is de ideale begeleider van een ‘fruits de mer’ plateau.
Domaine Laporte – Top kwaliteit uit de Loire*: Sancerre, Pouilly-Fumé
Domaine Laporte is opgericht in 1850 en werd tot 1986 gerund door René Laporte. René was een kwaliteitspionier in een tijd waar de nadruk vooral lag op hoge rendementen in de wijngaard. René koos altijd voor kwaliteit om een optimale wijngaard / terroir expressie in zijn wijnen te bereiken. Deze filosofie wordt tot op de dag van vandaag doorgezet. In 1986 werd het domein gekocht door de bekende Bourgeois familie. Hiermee kocht de familie een unieke collectie wijngaarden waarvan 80% is aangeplant met de witte druivensoort Sauvignon Blanc en de overige 20% procent met de blauwe druivensoort Pinot Noir. Het grootste deel van het wijngaardbezit ligt in Sancerre en een klein deel in Pouilly-Fumé, Quincy en Menetou Salon.
De wijngaarden liggen op top locaties waar de natuurlijk balans tussen ligging van de wijngaard, (micro) klimaat en bodem optimaal is. Het unieke is dat de bodem van deze wijngaarden voor het grootste deel bestaat uit Silex. Een unieke situatie omdat maar 18% van de wijngaard bodems in de Sancerre en Pouilly-Fumé uit Silex bestaan. Deze bodemsoort is een mix van vuur- en kalkzandsteen. De Sauvignon Blanc druif bereikt hier de meest ultieme, verfijnde en minerale expressie. Daarnaast staan de wijngaarden van Laporte vol oude wijnstokken die van nature een lagere opbrengst en meer smaakconcentratie geven. Een groot deel van de Laporte wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd. Deze worden bewerkt volgens natuurlijke principes. En de wijnen worden op traditionele en natuurlijke wijze gemaakt om de kwaliteit van de wijngaard / terroir expressie zo puur mogelijk tot zijn recht te laten komen.
Wijngaard en wijnmaken
Wijngaarden gesitueerd in het dorp ‘Les Loges. De Sauvignon Blanc wijnstokken staan aangeplant in een wijngaard waar de bodemsamenstelling een mix is van vuurstuurstenen en kalk. Deze wijn wordt vergist in roestvrijstalen vaten waarin de wijn verder rijpt, op de de gistresten om aan smaakdiepgang te winnen, tot aan het moment van botteling.
*De rivier de Loire loopt, door het gelijknamig gebied, van midden-Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan. Aan deze rivier grenzen veel wijngebieden waarvan de bekendste Sancerre en Pouilly-Fumé zijn.