Dit is een veelzijdige, sappige, Oostenrijkse rakker! Fris en spannend ‘mineraal’ van smaak: Grapefruit, limoen, peer en hints van witte peper en venkel/selderij. Heerlijk als aperitief, bij appetizers en borrelhapjes. En fantastisch in combinatie met vis- & asperge gerechten, zomerse salades en diverse Aziatische (fusion) gerechten, bijvoorbeeld sushi’s.
We zijn lang op zoek geweest naar een Grüner veltliner in deze prijsklasse. Er zijn heel veel proeverijen gehouden voordat we Heinz (die er uiteindelijk qua kwaliteit met kop en schouders boven uitstak) hadden gevonden! De wijn wordt gemaakt door Heinz & Gaby Weixelbaum in het wijngebied Kamptal in Oostenrijk.
Het gebied
De wijngaarden in het Kamptal gebied danken hun naam aan de rivier de Kamp die er dwars doorheen stroomt. Het is één van de meest prestigieuze wijngebieden in Oostenrijk. In dit wijnbouwgebied, dat onderdeel is van de deelstaat Niederösterreich, zorgen warme en zonnige zomerdagen voor optimale rijping van de druiven. Daarnaast staat een verkoelende wind gedurende de nacht garant voor loepzuivere aroma’s en verfijnde zuren in de wijnen. De bodem is in Kamptal uitermate geschikt voor wijnbouw en bestaat uit löss, leem en leisteen.
Vinificatie/wijnmaken
Vergisting van het sap in roestvrijstalen vaten waarin de wijn ‘sur lie’ rijpt tot aan het moment van botteling. Dit betekent dat de wijn enkele maanden rijpt in contact met de fijne gistsporen, onderin de tank, die zijn overgebleven na de alcoholische vergisting. De ‘sur lie’ rijping wordt toegepast om de wijn aan smaakdiepgang te laten winnen.
De druif Grüner Veltliner
Grüner Veltliner is het beroemdste druivenras van Oostenrijk en wordt beschouwd als hét nationale druivenras van Oostenrijk. Het staat aangeplant in elk Oostenrijks wijngebied, met uitzondering van Steiermark. De beste Grüner Veltliner wijnen komen uit het noordoosten van het land, met name regio’s zoals de Wachau, Kamptal en Kremstal die grenzen aan de rivier de Donau. Grüner Veltliner is een laat rijpende druif die doorgaans wijnen produceert die lichtgroen van kleur met fruitige tonen van grapefruit, limoen, peer en soms hints van witte peper en venkel/selderij. De natuurlijke frisheid van de wijn in combinatie met het ingetogen fruitkarakter, maakt deze wijn zo veelzijdig! Perfect als aperitief en breed inzetbaar bij diverse gerechten uit de Europese en Aziatische keuken.