Een subtiele en verfijnde wijn die fris en vol van smaak is. U proeft tonen van appel, citrus fruit, mandarijn, zeer subtiele tonen van ananas, perzik en een (subtiel) nootachtige toon door de rijping op eikenhouten vaten. Een fantastische aperitief wijn die u door kunt schenken bij verschillende vis- en witvlees gerechten, kreeft, krab en langoustines.
Dit familiedomein werd in de jaren twintig opgericht door Marcel Moreau en in 1977 nam zijn zoon Bernard het van hem over. In de loop van de jaren negentig traden Bernards beide zonen Alexandre en Benoît toe tot het domein, nadat ze in Beaune de wijnbouwschool hadden doorlopen en diverse stages in de Nieuwe Wereld hadden gevolgd. Het zijn deze beide broers die de kwaliteit van de wijnen naar grote hoogte hebben gebracht. Benoît was daarbij verantwoordelijk voor de wijngaarden, Alex voor de vinificatie en opvoeding van de wijnen. Aan het begin van deze eeuw begonnen ze druiven in te kopen om hun gamma wat te vergroten. In 2005 kregen ze bovendien de kans een domein van vijf hectare te pachten, waardoor hun wijngaardareaal werd uitgebreid van negen naar veertien hectare. In 2020 besloten beide broers echter hun eigen weg te gaan. Het bezit werd in twee gelijke stukken verdeeld, maar het pachtcontract van 5 hectare bleef bij Domaine Bernard Moreau, dat onder leiding van Alex nu 9,5 hectare beslaat. Met de oudste zoon van Alex dient de vierde generatie zich inmiddels al weer aan.
In de wijngaard worden sinds 2004 geen onkruidverdelgers meer gebruikt, maar er wordt geploegd en er wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt: la lutte raisonnée. Deze benadering berust op het principe niet altijd preventief te werk te gaan, maar ziekten te bestrijden als deze zich manifesteren. Zo wordt bijvoorbeeld bij (dreiging van) grijze rot een deel van de bladeren weggesnoeid, zodat de wind en de zon de druiven sneller kunnen drogen. Moreau werkt met wijngaard- en keldereigen gisten. De druiven worden licht gekneusd voordat ze worden geperst. Nadat de vaste bestanddelen in de most een nacht de tijd hebben gekregen naar de bodem te zakken, gaat de most direct de fusten in voor de alcoholische gisting en de appel-melkzuurgisting. Ongeveer een derde van deze fusten is nieuw. Het oproeren van de lie (bâtonnage) heeft plaats al naar gelang de kwaliteit van de jaargang.
Sinds de oogst in 2004 ondergaan de wijnen een langere opvoeding: achttien maanden in plaats van twaalf maanden. Vlak voor de oogst van het jaar erop gaan de wijnen van het fust en worden de wijnen overgepompt naar rvs-cuves. Tot de botteling in maart verblijven de wijnen op cuve. Klaring en filtering gebeurt indien noodzakelijk. De Bourgogne Blanc is hierop een uitzondering. Deze gaat meestal al voor de volgende oogst geklaard en gefilterd op fles.
De meeste producenten in Chassagne maken rijke, krachtige wijnen; de elegantie en finesse zijn vaak ver te zoeken of zijn zelfs geheel afwezig. Bij Moreau staan elegantie en verfijning wel hoog in het vaandel. De stijl van Moreau is vrij modern te noemen en zijn wijnen behoren tot het beste wat Chassagne-Montrachet te bieden heeft.
Pers
William Kelley, Wine Advocate: ‘Alex Moreau appreciates long fermentations and extended sur lie élevage without stirring, the wines finishing their maturation in stainless steel where they generally see a light fining. New oak, largely from François Frères, is judiciously chosen. Beautifully balanced and differentiated by site, these are some of the most compelling white Burgundies being made today, and I once again warmly recommend them to readers’. William Kelley, Bourgogne schrijver voor The Wine Advocate. William maakt zelf wijn in Bourgogne en Amerika. En woont het grootste deel van het jaar in de Bourgogne.