Spannend, extra geconcentreerd – zoals een Grand Cru betaamt – en in perfect balans, een krachtige, volle body en een zeer lange afdronk.
De wijnen van het huis Girardin horen bij de allerbeste van de Bourgogne streek. De dagelijkse leiding is in handen van Eric Germain die naast wijnmaker ook verantwoordelijk is voor de wijngaarden. Dit alles samen met Marco Caschera verantwoordelijk voor verkoop en marketing. Het onderkomen in Meursault straalt perfectie en vakmanschap uit. Zijn 6000 m2 grote en geheel geklimatiseerde cuverie is gebouwd in een eigentijdse stijl met elementen van de traditionele ‘bourguignon’ bouwstijl. Ook binnen dit fraaie gebouw gaan nieuwe technieken en traditioneel vakmanschap hand in hand. De fustenkelder is imposant en hier rijpen alléén de premier en grand cru’s.
Inmiddels heeft het huis 8 hectare in bezit, onderhoudt het 21,4 ha en koopt het jaarlijks gemiddeld 38 hectare aan druiven en 3 hectare aan most in. Dat deed hij niet alleen door wijngaarden aan te kopen. Dankzij contracten waarbij hij tegen betaling wijngaarden onderhoudt en tevens het recht krijgt om een deel van de opbrengst van deze wijngaarden te kopen, weet hij zich ook verzekerd van druiven die aan zijn strenge kwaliteitseisen voldoen. Inmiddels heeft het huis 8 hectare in bezit, onderhoudt het 21,4 ha en koopt het jaarlijks gemiddeld 38 hectare aan druiven en 3 hectare aan most in.
Werkwijze wijngaarden
Bij deze onderhoudscontracten wordt de eigenaar gevraagd hoe hij zijn perceel onderhouden wil hebben: traditioneel of biodynamisch, of alles wat daartussen zit. Inmiddels wordt er in alle wijngaarden in eigendom en in een groot gedeelte van de wijngaarden die zij onderhouden gewerkt volgens biodynamische principes. Ecocert ziet erop toe dat alles volgens de regels gebeurt, maar certificering is hierbij niet het doel. Ook de boeren waar hij al jaren zijn druiven koopt voor het handelshuis, worden geïnstrueerd volgens dezelfde principes. Als Eric niet tevreden is over de kwaliteit van de druiven, dan verkoopt hij het onverbiddelijk door.
Wijngaard
Eén van de bekendste witte Grand Crus uit de Bourgogne. De wijnstokken bevinden zich in de gemeente Puligny-Montrachet. Ligging wijngaard: Oosten en het Zuiden Bodem: Dikkere en meer klei-kalksteenbruine grond, waardoor ze minder drainerend zijn (tot 50% klei). Deze wijngaard ligt tussen de 240 meter en 250 meter boven zeeniveau. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 50 jaar.
Wijnmaken
Het druivensap wordt vergist in Franse eikenhouten vaten van 228 liter (15% tot 20% nieuwe vaten) waarin ook de malolactische vergisting plaats vindt. De wijn verblijft in totaal 18 maanden in het vat, rustend op de fijne gistresten (fine lie) om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen, battonage vindt alleen plaats wanneer het strikt noodzakelijk is. Een maand voor het bottelen wordt de wijn uit verschillende vaten in een roestvrijstalen tank geplaatst om te blenden. Voorafgaand aan de botteling wordt de wijn licht geklaard en zeer licht gefilterd.
Pers
Door het toonaangevende Franse wijn magazine La Revue Du Vin De France geselecteerd bij de 50 beste wijndomeinen van de Bourgogne! De Bourgogne telt ±3000 wijndomeinen