Het domein Caiarossa is gelegen in Toscane niet al te ver van de stad Pisa en met uitzicht op de Middellandse zee. De naam Caiarossa is een ode aan de bodem. Deze bestaat uit kwarts en (kiezel)stenen, met een intens rode (rosso) kleur. Caia komt van het griekse woord Gaia, ‘moeder aarde’. Caiarossa is sinds 2004 eigendom van de familie Albada Jelgersma, daarnaast is deze familie eigenaar van Château Giscours en Château Du Tertre, beide in Margaux, Bordeaux, Frankrijk. Bij Caiarossa worden de wijngaarden biodynamisch bewerkt en is de wijnkelder ingericht volgens de oude Chinese kunst ‘Feng Shui’. De vormen, kleuren, het licht en de materialen in de wijnkelders zijn hier allemaal op geïnspireerd en ingericht.
Caiarossa bezit zo’n 40 ha en is gelegen op de westkant van de heuvel, met aan de andere kant de Middellandse Zee. De wijngaarden bevatten 27 verschillende soorten terroir en op elk terroir staat het druivenras aangeplant dat hier het best tot zijn recht komt. Dit heeft geleid tot 47 verschillende percelen met 10 rassen, waarvan Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Syrah, Petit Verdot en Alicante voor rode wijn. Van eind augustus tot eind november wordt hier met man en macht gewerkt aan het oogsten van de druiven, wat allemaal handmatig gebeurt.
De vergisting van de most geschiedt met de schil, in grote stalen vaten, gescheiden druivenrassen, gedurende een periode tussen de 20 en 30 dagen. De alcoholische vergisting geschiedt deels in cementen vaten en deels in eiken vaten van 10 tot 80 hl. (alleen met inheemse gisten). De verdere rijping van de wijn geschiedt in grote eiken vaten deels (30%) nieuw en deels tot 3 jaar oud, voor een periode van 11 maanden voor de meest delicate druiven zoals Alicante, tot aan 20 maanden voor de meest krachtige druiven zoals, Petit Verdot en Cabernet Sauvignon. Hierna wordt de wijn geassembleerd en ontwikkelt zich nog 6 maanden verder in grote vaten van cement. Na deze rijping worst de wijn gebotteld.
Pers
James Suckling – 96 van 100 punten
‘This is extremely perfumed with violets, sage, lavender, currants and berries. Fresh and vivid. Medium-to full-bodied with super refined tannins and fruit. So subtle and refined. This is really long and gorgeous. Goes on for minutes. A change in style from past vintages and I like it. 30% syrah, 30% cabernet franc, 16% cabernet sauvignon, 12% merlot 7% petit verdot and 5% sangiovese. From organically grown grapes. So hard not to drink now, but better after 2023.’
Wine Spectator – 95 van 100 punten
‘Intense fruit flavors of blackberry, black currant, black cherry and spicy oak are the hallmarks of this red, which is balanced and well-integrated, fresh and long, but just needs two to three years to unwind. Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Sangiovese and Alicante. Best from 2023 through 2043. 3,400 cases made, 1,100 cases imported.’
Robert Parker’s The Wine Advocate – 95 van 100 punten
‘Tasted as an unfinished sample, the Caiarossa 2018 Caiarossa offers great insight into the forward-looking trajectory and the solid quality record of this gem of an estate on the Tuscan Coast. This is a blend of Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah and Alicante, with the saturated and dark fruit aromas of the Cabernet grapes in pole position. A deep core of black fruit is backed by exotic spice, tar and sweet licorice at the back. The finest work here is to the tannins, which (like in the preview 2019 sample I also tasted) remain very smooth and taut, giving the wine an elegant but determined backbone.’